Häät ja Hautajaiset

Avioliittoon vihkiminen

Avioliittoon vihkiminen on pyhä toimitus, jossa liitolle pyydetään Jumalan siunausta. Suomessa vain mies ja nainen voivat solmia kirkollisen avioliiton. Kahden miehen tai kahden naisen liitto on nimeltään “rekisteröity parisuhde”. Se solmitaan maistraatissa.

Mies ja nainen voidaan vihkiä kirkollisesti, kun molemmat ovat evankelisluterilaisen kirkon jäseniä ja molemmat ovat käyneet rippikoulun.  Kirkollinen vihkiminen on mahdollista myös silloin, kun toinen ei kuulu luterilaiseen kirkkoon, mutta hän on jonkin muun kristillisen kirkon tai uskontokunnan jäsen.

Ennen vihkitoimitusta selvitetään, että tuleva avioliitto on laillinen (“avioliiton esteiden tutkinta”). Tämä tapahtuu kirkkoherranvirastossa.

Hautaan siunaaminen

Kun ihminen kuolee, omaiset sopivat kirkkoherranvirastossa missä ja milloin hautajaiset järjestetään. Kirkon työntekijät tukevat ja lohduttavat omaisia surun keskellä. Luterilaiseen uskoon kuuluu toivo ikuisesta elämästä.

Pappi siunaa vainajan joko siunauskappelissa tai kirkossa. Vainajaa varten täytyy hankkia arkku ja hautapaikka. Jos vainaja tuhkataan, tuhkaa varten tulee olla uurna. Hautausmaalla on alueita, joissa on vain tuhkapaikkoja tai vain arkkupaikkoja. Jos omaiset haluavat eikä vainaja ole eläissään kieltänyt, pappi voi siunata vainajan, joka ei kuulu evankelisluterilaiseen kirkkoon.

Siunaustilaisuuden alussa tai lopussa omaiset ja vieraat vievät vainajan arkulle kukkatervehdyksen. Hautaan siunaamisen jälkeen pidetään muistotilaisuus, jossa muistellaan vainajaa ja hänen elämäänsä. Hautajaisia varten ihmiset pukeutuvat tummiin vaatteisiin. Suomessa musta on yleisesti surun väri.

Viimeisimmät artikkelit

Kategoriat